browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Irány Ayutthaya

Posted by on 2013.Dec.23

Kelés reggel hatkor, na jó. az ébresztő tényleg akkor kezdett szólni, de szerencsére van rajta szundi! 🙂 7 óra néhány perckor így is sikerült útra kelni, megállva kendvenc fánkosomnál aki ma már bónusz “valamit” is adott, az is finom volt!

BTS

BTS

BTS

BTS

A jól ismert BTS (még mindig hideg… de kéznél a polar) az északi végállomásig (Mo Chit), itt mindössze a Northern Bus Terminalt kellett megtalálni, ez nem volt egy egyszerü feladat, nem igazából értem a logikát, hogy mind a BTS-től, mind a MRT-tól kb. 2.5 km-re teszik a busz állomást, elég hülyén nézhettem ki felpakolva (elől&hátul hátizsák+oldalt fotós táska), két dolog vígasztalt: biztos láttak már nálam hülyébbet is és az is, hogy egy hegymászás során még akár több napi kaját és hálózsákot is kell vinni némi szintemelkedéssel egyetemben! 🙂 Érdekes volt megkerülni a teljesen kihalt Chatuchak piacot is, lévén hétvégi piac…
A buszjegy vásásárlás is igazi vicces, van számtalan (kb 100) kis ablak/fülke/pult, ahol különböző cégek buszaira lehet jegyet venni, megmondod, hová akarsz menni, jó esetben átirányítanak egy másik ablakhoz, az elsőre természetesen belefutottam a “lehúzásba” kisbusszal Ayutthaya 70Bt+70Bt a nagy csomag miatt (értem én, elfoglal egy utas helyet), mondom neki (hölgy a 18-as pultban) én nagy busszal szeretnék, erre ő: az csak du. 5-kor indul, jóhogy nem hittem neki, kis próbálkozás után a külső és további belső jegyárusok végiglátogatása után eljutottam a 23-as ablakhoz, ahol 65 Bt-ért kaptam jegyet a 0900-kor induló nagybuszra, egy másfél órás robogásra Ayutthaya-ba. Bye-bye Bangkok! Jelentem a buszt is agyon hűtik és úgylátszik a föld bármely járművén képes vagyok percek alatt bealudni (a régi reptér még megvolt!)

Northern Bus Terminal

Northern Bus Terminal

Northern Bus Terminal

Northern Bus Terminal

Picit több mint egy óra alatt meg is érkeztünk, mivel a buszállomás megközelítése során kimerítettem a napi 2hátizsákos+fotósövtáskás gyalogtúra kontingensemet, így kapva kaptam az alkalmon, hogy a tuk-tuk-os 50Bt-ért elvigyen szállásomra kb 1.5km-re, a Prom Tong Guest House-ba! Ez az amire vágytam, kínai túrázásom során számtalan kedves, professzionális, guesthouse-ban sikerült kis csapatunknak megfordulnia, ez pont ilyen szuper, a szoba, a reggeliző terület, a vendéghez való hozzáállas, minden! Erre egyébként egy köztünk elhangzott mondat is jó példa: én: “this is a lovely place” a hölgy: “I am glad that you found us”!! (mivel ezt a részt már este írom az a néhány ezer szúnyog kimaradhatott volna a programból, ami a blogírás közben agyoncsíp…)

Prom Tong Guest House

Prom Tong Guest House

Azonnal kaptam szobát is, pedig a “hivatalos” checkin time előtt voltam jócskán, így viszont egy villám lepakolás után nekkindultam az első szentélynek, ma az első nap, hogy az idág a hátizsák mélyén lapuló (ez erős túlzás, inkább kilógó) Manfrotto 755B/701RC2 fotós/videos állványt magammal vigyem! Slidert nem hoztam! Sem GlideCam-et! Egyébként megnyugodtam, vannak még hasonló marha répák mint én, egy francia párt láttam ebéd közben, a lány úgy pattant fel a motorra a pasija mögé hogy a vállán lógott a statív rajta pedig egy 60-79cm-es slider! Később mikor láttam őket BlackMagic PocketCinemaCam-el tolták! Volt náluk Sennheiser microport is… 🙂 (ennyit a szakmáról!)

slider woman... :)

slider woman… 🙂

Akkor irány a szentélyek! Érdemes megvenni 220Bt-ért a hat szentélyre szóló jegyet, mert egyébként 50Bt/szentély, két hónapig érvényes! Ma négyet szerettem volna a hatból megnézni, az utolsó kicsit pörgősen de az is sikerült! Ebben közre játszott az is, hogy a Wat Phra Ram-ban elkezdtem beszélgetni Vincent-el San Francisco-ból, nagy utazó a srác párszor már járt erre, 2006-2007-ben egy évet utazott a környéken, imádja, második (vagy első???) otthonának tekinti, most épp dél koreában próbálkozik valami munkát keresni majd, hogy itt tudjon lenni a környéken, meséltem, neki az SFO-ban eltöltött “délutánunkról” nagyon komolyan nevetett a story-n! 🙂 mikor előszedtem a telefonomon a képeket a napfogyatkozásról és SFO-ról amin egy Toyota Previa van és a Cable Car azt mondta, három háztömbre lakik onnan!! Gyönyörűen kicsi ez a világ! 🙂 Érdekes volt beszélgetni vele, ezért szeretek így túrázni, mikor nem hajt a busz indulás és a következő program!
Ayutthaya 417 éven keresztül volt Thaiföld(Siam) fővárosa, ez volt egyébként délkelet ázsia legbékésebb, legtovább fennmaradó és stabil fővárosa. Számos király (33) és királyi dinasztia uralkodott itt a 4 évszázad során 1350-től 1767-ig, mikor is a Burmaiak lerombolták a várost!
20131223-231025.jpg
20131223-231054.jpg
20131223-231113.jpg

Pad Thai for lunch

Pad Thai for lunch


20131223-232636.jpg
Inside the Tomb

Inside the Tomb


20131223-232735.jpg
Right before Sunset

Right before Sunset


20131223-232819.jpg
Sorrendben a következő négy szentélyt látogattam végig: Wat Maha That, Wat Ratchaburana, Wat Phra Ram, Wat Phar Si Samphet. Szerintem a fotók magukért beszélnek, az hogy melyik király mikor építtette most kihagynám! 🙂

Természetesen a Wat Phar Si Samphet-nél rámsötétedett, így a szállás felé sétállva még elkészült két ékszakai kép is a Wat Phra Ram-ról és a Wat Maha That-ról.
20131223-232846.jpg
20131223-232902.jpg
Vacsora közben egy másik amerikai srác mellé ültem (természetesen az utcán), aki arról mesélt, hogy egy helyi iskolában matekot és tudományt tanít angol nyelven pár hónapja. Het 24 órát ad, a gyerekek jól lefárasztják de élvezi, még egy évig marad a tervek szerint! Vacsora nekem jó tartalmas leves volt, csirkehússal, zöldség hegyekkel és tofuval.

Dinner Factory

Dinner Factory


soup

soup

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

One Response to Irány Ayutthaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *